27.12.11

Rugelach küpsised

DSC_0326
Viimasel ajal on minu postitused üsna harvaks jäänud, kuigi blogiga alustades arvasin, et vähemalt 2 korda nädalas ikka kirjutan. Selline arusaam tuli sellest, et olen juba tükk aega jälginud erinevaid eesti toidublogisid ja enamik neist uuenevad minu Feedly* readeris üsna tiheda intervalli tagant. Kuidas need autorid küll jõuavad - valmistada midagi head ja erilist süüa, komponeerida see kaunilt ja pildistada suud-vett-jooksmapanevalt üles (lisaks arvestades päevavalguse olemasoluga), heal juhul fotosid veidi töödelda ja siis kirjutada sisukas postitus. See on tükk tööd peale päevaseid kohustusi, lisaks tahaks ju veidi aega eraldada ka sportimiseks, lugemiseks, seltsieluks ja nii edasi.

DSC_0332
Samas on blogimisel suur võlu. Postituste kirjutamine võimaldab korraks enda sisse vaadata ja mõtteid korrastada ning ega jagamise rõõmgi vähem oluline pole. Ka loodan nõnda arendada oma kirjutamise oskust. Ma nii imetlen kirjanikke, kes maalivad oma loost kujundlike näidete abil pildi, mis hakkab lugeja peas oma elu edasi elama. Näiteks eestikeelsete toidublogide hulgas on lugemisrõõmu pakkunud Liina toredad kirjatükid siin või Silja põhjalikud ülevaated kokanduse "köögipoolest" siin. Isegi olin keskkooli ajal päris tubli sulesepp, kuid kahjuks tunnen, et sujuva loovkirjutamise oskus on vahepealsete aastatega kusagile kadunud. Ehk blogimine natuke tuletab jälle meelde, kuidas need asjad käivad. Ühesõnaga, järgmisel aastal uue hooga, olge valmis!

DSC_0310
Aga nüüd pildil olevate küpsiste juurde. Tegu on juudi köögist pärit toorjuustutainast valmistatud jõululike küpsetistega, mis tavaliselt on küll väikeste sarvesaiade kujulised. Ilmselt just toorjuust on see, mis muudab tekstuuri väga huvitavaks - küpsised ei ole krõbedad, samas ka mitte pehmed ega pudisevad. Tõesti head on. Valmistamine võtab küll veidi aega, sest taigen peab kaks korda külmas seisma. Mina valmistasin taigna õhtul, panin ööks külmkappi, rullisin hommikul enne tööleminekut lahti, lisasin täidise, seejärel panin uuesti külmkappi ja küpsetasin alles õhtul peale tööd. Alles jahtunult võiks neid süüa ka.

DSC_0339
Aega kulub u 30 min ja vähemalt 2h+2h taigna külmutamiseks
Kogusest saab 35-40 küpsist

Vaja läheb:
170 g toorjuustu, toatemperatuuril
150 g võid, toatemperatuuril
30 g suhkrut
180 g jahu

Täidiseks:
30 g pruuni suhkrut + natuke veeretamiseks
2 tl kaneeli + natuke veeretamiseks
peotäis hakitud kuivatatud jõhvikaid
peotäis hakitud kreeka pähkleid
mõned lusikatäied aprikoosimoosi

Sega või ja toorjuust ühtlaseks (mina kasutasin siin köögikombaini abi), lisa segades suhkur ja seejärel jahu. Tainast võiks töödelda võimalikult lühikest aega. Moodusta kaks pallikest, mässi need toidukilesse ja tõsta vähemalt paariks tunniks kuni üleöö külmkappi.

Külm tainapall rulli toidukile peal õhukeseks, umbes poole sentimeeti paksuseks ristkülikuks. Määri sellele kiht aprikoosimoosi ja raputa üle poole koguse kaneeli ja suhkru ning pähklite ja jõhvikatega.
Alustades laiemast servast rulli tainas tihedalt kokku ja kata toidukilega. Korda sama teise tainapalliga ja tõsta jälle vähemalt paariks tunniks külmkappi.

Kui oled valmis küpsetama, siis eelsoojenda ahi 170 kraadini. Lõika rullid 0,5-1 cm paksusteks viiludeks, veereta viile kaneelis ja suhkrus ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lihtsuse huvides võid küpsetuspaberi kohe katta kaneeli-suhkru seguga ja sealsamas veeretada. Küpseta 20 minutit või kuni küpsised muutuvad kuldseks, jahuta restil.

Retsept kohandatud blogist Smitten Kitchen.

* Kui sa veel ei ole Feedly'st kuulnud, siis soovitan see järele proovida. Tegu on Google Readeriga integreeritud tarkvaraga, mis loob kõikidest sinu blogitellimustest ajakirjalaadse veebikeskonna. Ilus ja mugav kasutada, lisaks arendatakse seda pidevalt edasi. Boonuseks on saadaval ka tasuta appid iPhonele ja iPadile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar