17.10.11

Šokolaadi-peedi brownied

Peedibrownie
Kuigi ma ei ole eriline peedifänn, siis aegajalt söön ikka nii borši kui ka rosoljet. Hiljuti aga sattusin lugema ühte artiklit, mis soovitas peeti kasutada entusiastlikult kõigis toitudes, nii supipotis, ahjus, toorena salatites ja igasugustes küpsetistes. Jah, minu üllatuseks ka magusates! Tagantjärele näib see muidugi loogiline - peet sisaldab ju palju suhkrut.

Peale energiat andvate süsivesikute on peedis veel palju kaaliumi ja magneesiumi, mis on vajalikud lihaste ja närvide normaalseks funktsioneerimiseks, C ja B (foolhapet) vitamiine ning betaiini, millel arvatakse olevat vähivastane toime. Supertoit ühesõnaga.

Maitseomadustelt meeldis mulle brownie igaljuhul rohkem, kui eelpoolmainitud supp või salat. Kuigi alustasin küpsetamist väikese kahtlusega, siis tulemuseks oli väga mahlakas, salapärase maitsenüansiga šokolaadikook. Natuke kahju ainult, et peedi punane värv üldse esile ei tulnud. Läheb kindlasti kordamisele.
Mahepeedid
Brownie tegemiseks sain inspiratsiooni blogist Puhas rõõm. Muudatuste tegemisel lähtusin soovist igas valmistatavas toidus jahu ja suhkru hulk miinimumini viia.

Ettevalmistusaeg 25min
Valmimisaeg 30min

2 toorest peeti
100g võid
200g tumedat šokolaadi
0,5tl vaniljekstrakti (kasutan orgaanilist Marks&Spenceri oma)
1dl pruuni suhkrut
3 muna
50g jahu
50g mandlijahu (ehk jahvatatud mandleid)
1spl naturaalset kakaopulbrit
DSC_0045 Riivi peedid, pane keedupotti, vala vesi peale ja keeda kuni peet on pehme, kurna.
Haki šokolaad ja või kuubikuteks. Pane nii peet, šokolaad kui või köögikombaini ja töötle kuni ained on omavahel ühtlaselt segunenud.

Kuna minul köögikombain puudub, siis kasutasin saumikseriga komplektis olnud hakkimisnõud ja tegin eelneva sammu kolmes väiksemas osas. Kui ka saumikserit/hakkijat pole, siis võib vabalt šokolaadi ja või veevannis sulatada, ning seejärel riivitud peet sisse segada.

Soojenda ahi 180° kraadini. Löö munad koos suhkru ja vaniljeekstraktiga eraldi kausis tugevasse vahtu ja lisa munavaht kergelt segades šokolaadisegu hulka.

Vahemärkus: inglise keeles on sellise kergelt segamise kohta hea sõna fold ehk voltima. Seda protsessi on hea teha silikoonspaatliga - vaikselt tõstad koostisosad üksteise peale kuni taigna segunemiseni. See on vajalik selleks, et munadesse vahustatud õhk säiliks ning et taigen jääks õhuline ja koogi tekstuur õrn.

Lisa taignale jahud ja kakaopulber (jällegi voltides) ja vala taigen vormi. Mina kasutasin madalat neljakandilist 11 x 25cm suurust vormi. Küpseta 180° ahjus 30 minutit. Lase koogil enne vormist eemaldamist jahtuda.

Plaan oli kõrvale valmistada creme fraiche, aga maitses niisamagi hea, järgmine kord.
Peedibrownie

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar