31.10.11

Glasuuriga muskaatkõrvitsamuffinid

Kõrvitsamuffin Muskaatkõrvits, nagu selle inglisekeelne nimigi butternut squash viitab, on veidi võise ja pähklise maitsega sügavoranž ja tihke viljalihaga kõrvitsaline, vahel meie poodides müügil ka pähkelkõrvitsa nime all.

Ise sattusin poodi, kus olid kõrvuti müügil nii muskaat-, kui pähkelkõrvits ja kuju järgi oli vajalikku isendit võimatu tuvastada, Google pildiotsing andis butternut squashi vasteks hoopis kolmanda välimusega vilja. Igatahes tundub, et valikuga läks õnneks, sest muffinid väljusid ahjust täpselt sellisena, nagu lootnud olin. Retsept pärineb Jamie Oliveri raamatust Jamie kodus, kust leiab teisigi proovimist väärt kõrvitsaretsepte.

Tegin mõned muudatused originaalretsepti koostise osas:
Jamie soovitab kõrvitsa koos koortega püreestada, mina siiski koorisin ära
350g suhkru asemel kasutasin 250g ja ikkagi olid muffinid väga magusad
Nisujahu asemel kasutasin speltajahu
Kreeka pähkleid ei kasutanud üldse
175ml oliivõli asemel kasutasin 100ml
Glasuuris kasutasin klementiinikoore asemel apelsinikoort
Kasutasin 20% hapukoort, aga oleks pidanud olema 30%, sest nagu pildiltki näha, oli glasuur liiga vedel

Sügisõhtuse tee kõrvale sobivad need nelgi, kaneeli ja vaniljega vürtsitatud muffinid nagu valatud. Allpool toodud retsept juba sisaldab minu muudatusi (ka valmistamisprotsessis).
KõrvitsEttevalmistusaeg 20min
Valmimisaeg 25min
Kogusest saab 12 muffinit

400 g muskaatkõrvitsa viljaliha
250 g pruuni suhkrut
4 suurt muna
300 g jahu vastavalt enda eelistusele
2 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
100 ml extra virgin oliivõli

Glasuuriks:
1 apelsini riivitud koor
1 sidruni riivitud koor ja poole sidruni mahl
140 ml paksu hapukoort
2 spl sõelutud tuhksuhkrut
1 vanillikaun, pikuti poolitatud ja seemned välja kraabitud
kaunistuseks lavendliõisi

Kuumuta ahi 180 kraadini ja vooderda muffinipann pabervormidega. Kuumuta tükeldatud muskaatkõrvitsat pliidil, keskmisel kuumusel umbes 10 min, kuni  kõrvitsa viljaliha veidi pehmeneb. Ära vett lisa! Kui kõrvitsatükid poti põhja kinni jäävad, lisa veidi oliivõli.
Seejärel püreesta kõrvitsatükid saumikseriga või köögikombainis. Lisa suhkur ja munad, näputäis soola,  jahu, küpsetuspulber, oliivõli ja kaneel. Sega kõik ained omavahel kokku. Vala taigen vormidesse ja küpseta 25 minutit. Kasuta küpsuseastme kontrollimiseks puutikku, kui tikk jääb peale koogi sisse torkamist puhtaks, võid muffinid ahjust välja võtta ja restile jahtuma tõsta.

Tee valmis glasuur: sega kausis kokku suurem osa apelsinikoorest, sidrunikoor ja sidrunimahl. Lisa hapukoor, tuhksuhkur ja vanilliseemned. Sega hästi läbi, maitse ja vajadusel maitsesta ning pane muffinite jahtumiseni külmkappi.

Kui muffinid on jahtunud tõsta glasuur lusikaga kookidele, kaunista ülejäänud apelsinikoore ja lavendliõitega (lavendliõisi saab näiteks lavendlitee pakist).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar