26.10.11

Värvilised porgandid

Porgandid Eriti tore oli Mahemarketist värvilisi porgandeid leida! Olin neid juba ammu erinevate väljamaa kokaraamatute piltidelt igatsevalt vaadanud ja mõelnud miks meie poodides-turulettidel neid pole.
Kusjuures, värvilised porgandid pole mingi uus trend - kunagi porgandiaegade alguses olidki need juurikad just lillad või kollased, oranže porgandeid hakati kultiveerima alles pea 10 sajandit (!) hiljem. Veelgi enam, antiikseid aednikuid ei huvitanud mitte see osa porgandist, mida me tänapäeval oleme sööma harjunud, vaid hoopis aromaatsed lehed ja seemned. Isegi Babüloni rippaedades olevat porgandivõrseid nähtud!

Porgandit peaks sööma sellepärast, et see sisaldab suures hulgas A-vitamiini (lausa neljakordse soovitatud päevakoguse) ja beetakaroteeni, mis hoiavad meie luud terved, silmad teravad ja naha ning jume ilusa. Kõige parem on porgandeid toorelt krõmpsutada, siis säilivad ka kõik vitamiinid. Kui aga soovid neist erilisemaid maitseid välja võluda, siis proovi alljärgnevat retsepti. Tulemuseks on veidi pikantne ja tõeliselt värske maitsega soe salat.

Värvilised porgandid Ettevalmistusaeg 10 minutit
Valmimisaeg 20 minutit
Kogusest jätkub neljale

8 erivärvilist porgandit*
2 šalottsibulat
1 apelsin
2 sl õunaäädikat
3 sl oliivõli

Koori porgandid ja lõika need diagonaalselt vilekujuliseks. Keeda 15 minutit, seejärel värskenda neid jääkülmas vees**.
Kastmeks viiluta sibul õhukeseks, riivi apelsinilt koor ja pigista mahl ning sega läbi, seejärel lisa äädikas ja õli. Kalla porganditele ja maitsesta. Kui juhtub veidi murulauku käepärast olema, siis haki ka seda heaks maitseks ja kaunistuseks hulka. Maitseb hea ka külmalt!

* loomulikult sobivad ka klassikaliselt oranzid
** vajalik selleks, et keemisprotsess koheselt lõppeks ja, et porgandite tekstuur jääks mõnusalt krõmpsuv

Retsept pärineb raamatust 365 Good Reasons To Sit Down To Eat (Stéphane Reynaud)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar