22.12.11

Küpsisevahetus 2011: Krõbedad kaerahelbeküpsised mandlite ja pekaanipähklitega

DSC_0297 Aeg läheb hullumeelselt kiiresti ja kogu aeg on nii palju tegemist, et olen blogi täitsa unarusse jätnud. Piinlikkusega näen, et see on alles kolmas detsembri postitus, kuigi ülehomme on juba jõulud. Sellega seoses ka esimene uue aasta lubadus: kirjutan siia tihedamalt ja sisukamalt.

Aga asja juurde. Sel aastal toimus esimest korda blogijate küpsisevahetus, algatajaks Dagris blogist Sööme Silmadega. Imehea mõte ja loodan, et sellest tekib iga aastane traditsioon. Kõik registreerujad said loosi teel kolme blogija kontaktandmed, kellele postiga 22. detsembriks 12 küpsist saata (mina saatsin küpsised Liisile, Kristelile ja Maritile), samuti saavad kõik osalejad kolm pakki küpsiseid vastu.

Paar nädalat tagasi asusin retsepti otsingule. Ma ise ei olegi eriti küpsisearmastaja ja pole varem ka küpsiseid kodus valmistanud, seega oli sobiva retsepti leidmine paras väljakutse. Tahtsin leida midagi, kus poleks ülemäära suhkrut, võid ega nisujahu, aga nagu selgus siis selliseid küpsiseid põhimõtteliselt ei ole olemas. Olin küpsisevahetusele registreerudes kirjutanud lisamärkuse, et soovin võimalusel vahetada nisujahuta küpsiseid ja mõistsin alles nüüd, et valmistan sellega oma loosipartneritele paraja peavalu. Siinkohal tänan Mariat, Viviani ja Keiut kes saatsid mulle kolm pakki nisujahuvaba headust!

Lõpuks pöördusin oma inspiratsiooniallika poole, kes pole mind veel alt vedanud, ehk blogisse Smitten Kitchen ja sealses arhiivis tuhnides leidsin šokolaadinööpidega kaerahelbeküpsiste retsepti. Mugandasin seda veidi ja nii sündisidki krõbedad kaerahelbeküpsised mandlite ja pekaanipähklitega (ja ilma šoksita).

DSC_0286

Ettevalmistusaeg 20 min
Valmimisaeg 20 min
Kogusest saab 40-45 küpsist

175 g magedat võid, toatemperatuuril
250 g rafineerimata (helepruuni) suhkrut
1 tl meresoola
1 tl vaniljeekstrakti
2 muna
240 g jahu (kasutasin speltajahu, mis on küll ka nisu, aga siiski veidi tervislikum)
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
300 ml kaerahelbeid (kasutasin Veski-Mati jämedaid röstituid kaerahelbeid)
poole apelsini riivitud koor
peotäis hakitud pekaanipähkleid
peotäis hakitud mandleid + soovi korral kaunistuseks 1 igale küpsisele

Eelsoojenda ahi 175° kraadini. Hõõru või ja suhkur suures kausis puulusikaga ühtlaseks, lisa sool ja vanilje. Sega ükshaaval hulka munad. Teises kausis sega kokku jahu, küpsetuspulber, kaneel, kardemon, muskaatpähkel. Kalla pool jahusegu või hulka, sega ühtlaseks, seejärel lisa teine pool. Lisa kaerahelbed, hakitud pähklid/mandlid ja apelsinikoor. Vormi segust u 2 cm läbimõõduga pallikesed, tõsta need piisava vahega küpsetuspaberile (standardmõõdus ahjuplaadile mahub 12 palli) ja küpseta 15-20 min, kuni küpsised on kuldseks küpsenud. Kui soovid kaunistada mandliga, tõsta plaat poole küpsemisaja järel korra ahjust välja ja suru iga küpsise keskele õrnalt üks mandel.

Häid pühi!

Küpsisevahetus

3 kommentaari:

  1. Aitäh Kristel maitsvate küpsiste eest!
    Hästi mõnusad suured, krõbedad ja veidi jõuluse maitsega küpsised olid:)

    VastaKustuta
  2. Suur aitäh maitsvate krõbedate küpsiste eest!

    VastaKustuta
  3. Suur aitäh positiivsete kommentaaride eest ja rõõm kuulda, et maitses:)

    VastaKustuta