2.11.11

Kõrvitsafalafelid

Falafelid
Eile, 1. novembril, oli rahvusvaheline vegan päev ja sel puhul tundus sobilik valmistada lähis-ida klassikut, falafeleid. Olen viimasel ajal hakanud tasapisi idamaise kokakunsti võlusid avastama ja kõik on siiamaani väga hästi maitsenud. Alustuseks pean ütlema, et ma ei ole kunagi varem falafelit söönud, ega isegi vahetult näinud, seega puudusid ka konkreetsed ootused välimuse, lõhna ja maitse osas. Jäin tulemusega rahule - need väikesed pallikesed olid veidi vürtsikad, tunda oli nii kõrvitsat ja sidrunit, kui ka kikerherneid. Tore, kui toidus on maitsed selgelt äratuntavad. Ehk jäi veidi puudu krõbedusest, aga seda tõenäoliselt seetõttu, et traditsiooniliselt  falafeleid friteeritakse, minu omad valmisid aga ahjus.
DSC_0211
Ahjus valmistatuna on falafelite rasvasisaldus pea nullilähedane ja üldised tervislikkuse punktid üsna kõrged - kikerherned, millest nad suures osas koosnevad, sisaldavad ohtralt valku, häid süsivesikuid, kiudaineid ja mineraale. Kõrvitsas peituvad antioksüdandid ja hulgaliselt A- ja B-vitamiine ning kokku saabki tõeliselt Hea Söök, mille üle ka minu keha rõõmustab.
DSC_0217 DSC_0230
Mõni päev tagasi jäi silma üks kõrvitsa-koriandri falafelite retsept siin ja tekkis kohe tahtmine see järele proovida. Kõrvits on ju praeguse halloweeni hooaja teema, lisaks käib hetkel ka kõrvitsatoitude kooskokkamine nami-namis. Kuna minu kaaslane suhtub koriandrisse veidi vaenulikult, siis kasutasin maitsestamiseks peterselli ja piparmünti.

Ettevalmistusaeg 15 min
Valmimisaeg 30 min ahjus + 30 min külmkapis + 20 min ahjus
Kogusest saab 15 väikest falafelit

500 g kõrvitsa viljaliha (mina kasutasin muskaatkõrvitsat)
2 sl oliivõli
400 g purk kikerherneid
1 küüslauguküüs
0,5 tl söögisoodat
Väike kimp peterselli ja mündilehti
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
poole sidruni mahl

Soojenda ahi 200°, laota tükeldatud kõrvits küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda üle oliivõliga, maitsesta soola ja pipraga ja küpseta 25-30 min, kuni kõrvitsatükid on pehmed. Tõsta jahtuma.

Nõruta kikerherned ja kalla köögikombaini koos hakitud küüslaugu, sooda, sidrunimahla, ürtide ja vürtsidega. Töötle kuni ained on segunenud, seejärel maitsesta soola ja pipraga. Teises kausis suru kõrvitsatükid kahvliga pudruks, kalla kikerhernesegu kõrvitsa hulka ja sega kokku. Tõsta 30 minutiks külmkappi maitsestuma.

Vormi supilusikatäiest pastast käega väikesed "kotletid" ja aseta ahjuplaadile, küpseta 20-25 minutit, kuni falafelid on pealt veidi krõbedad ja ei pudene laiali.

Mina sõin neid vastavalt retseptis olevale soovitusele tšillihelbelise maitsestamata jogurtiga. Õnneks jäi neid õhtusöögist veidi järele, täna proovin kindlasti ka klassikalist street foodi versiooni - koos salatiga pita leiva vahel.

DSC_0250

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar