29.10.11

Peaaegu Croque-Madame

Croque Madame
On ilus ja pisut unine laupäeva hommikupoolik. Päikesekiired piiluvad sügistaeva pilvede vahel, avatud aknast sisse tungiv värske õhk seguneb presskannus tõmbava kohvilõhnaga. Pannil on praksumas härjasilmad, ahjuplaadil küpsevad röstsaiad. Hommikusöögi valmistamise vahepeal võtan ühe kohvilonksu ja riivin veidi kaneelilõhnalist muskaatpähklit valmivasse bešamellkastmesse. Unustan ennast täitsa hommikut nautima ja mõni minut hiljem võtan ahjust süsimustaks kõrbenud saiad. Mis seal ikka, teine katse. Ühesõnaga, teen hommikusöögiks Croque-Madame'i.

Croque-Madame on klassikalise prantsuse snäki Croque-Monsieur'i täiendatud versioon, kus grillitud singi-juustu võileib kaetakse praemunaga. Kui praemuna, siis järelikult sobib hommikusöögiks eks. Ning bešamellkastmega mässamine muudab selle hommikusöögi tavapärasest pisut erilisemaks.

Kuna mulle sink ei meeldi, siis valmistasin võileiva ainult juustuga. Kes aga soovib klassikalist Croque-Madame'i teha, peaks muidugi singi ka lisama.

Valmimisaeg 20min
Kogusest jätkub kahele

2 viilu röstsaia
2 viilu tugevamaitselist juustu (+ soovi korral 2 viilu sinki)
2 muna

Bešamellkastme jaoks:
25g võid
10g jahu
125ml piima
1tl dijoni sinepit
Noaotsatäis riivitud muskaatpähklit

Kõigepealt valmista bešamellkaste. Sulata pool võikogusest väikeses potis/pannil keskmisel kuumusel. Lisa jahu ja sega mõni minut kuni pannil on ühtse konsistentsiga või-jahu mass. Seejärel lisa vähehaaval piima, koguaeg vispeldades kuni saad ühtlase kastme.  Kuumuta 2-3 minutit, kuni kaste on veidi paksenenud. Sega hulka sinep ja muskaatpähkel, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pliidilt kõrvale.

Vahepeal sulata pannil keskmisel kuumusel ülejäänud või ja alusta munade praadimisega. Mina panin munade kõrvale ka mõned kirsstomatid küpsema. Kui munad valmis (ehk kollane veel õige pisut pehme on), tõsta need ka kõrvale.

Samal ajal kui munad praevad, lülita ahi grillrežiimile. Aseta saiad ahjuplaadile grilli alla (ehk ahju ülaossa) ja rösti kergelt mõlemalt poolt. Tähelepanu, see võtab aega ainult umbes minuti. Kata röstitud saiaviilud juustuga (ja soovi korral singiga), seejärel tõsta peale natuke bešamellkastet. Aseta tagasi grilli alla, et juust sulaks ja bešamell pruunistuks. See juhtub jällegi vaid mõne minutiga.

Säti röstsaiad taldrikule ja kata härjasilmaga, kõrvale tõsta soojad kirsstomatid. Kui sul juhtub näiteks aknalaual mõni värske ürt kasvama, siis kaunista/maitsesta - minu valik oli murulauk ja petersell.

Ausalt ka, see kõlab keerulisemalt, kui tegelikult on ning tulemus on seda väärt!

Retsept pärit ajakirja Jamie septembrinumbrist (2011).

2 kommentaari:

  1. Tundub uus põnev retsept. Peaks vist ainlt eestipärasema nime sellele andma. Aga Jamie ajakiri on hea inspiratsiooniallikas ja mulle tundub, et ka sinu blogi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Eestipärane tõlge oleks sõnasõnaliselt "krõbe proua":) päris lahe iseenesest!

      Kustuta