7.11.11

Muskaatkõrvitsamuffinid metsapähklitega

Muffin Pühapäevahommikuse kohvi kõrvale on ütlemata mõnus sirvida readerisse kogunenud viiteid erinevatest blogipostitustest. Üheks mittetoiduteemaliseks pärliks oli kindlasti see lugu, mis analüüsib hiljutise Statistikaameti soorollide teemalise uuringu järelkajasid. Ka Memokraadi #OWS artiklisari Wall Street'i haaranud #Occupy liikumisest oli väga huvitav lugemine. #Occupy sotsiaalne maailmaparandamise aktsioon on vaikselt levimas üle Põhja-Ameerika ja Euroopa, ka meil oli ju laias laastus sama teema päevakorral Ühtse Eesti Suurkogu ajal. Kaasaegse demokraatia parandamise nimel ühiselt tegutsevad inimesed inspireerivad ka mind jälle "peeglisse vaatama". Kas ma osalen ühiskonnas ikka piisavalt aktiivselt? Ja mida kodanikuna riigile tagasi annan ning teen selleks, et meil kõigil oleks siin parem elada? Mõtteid sel teemal on rohkem kui üks ja enne kui need kirja panna, tuleb enda jaoks selgemaks mõelda...

Toiduteemal jäid silma armsa Roost blogi imelised fotod. Isuäratav pildimaterjal on mulle retsepti järeleproovimiseks alati suurimaks motivaatoriks, nii ka seekord. Kuigi ei olnud plaanis küpsetama hakata, juhtusid vajalikud ained käepärast olema ja nõnda, puhtalt fotodest ajendatuna, need muffinid valmisidki.
Muffinid
Hea on segada kokku koostisaineid, mille tulemusena valmib eriliselt maitsev, aga tervislikult hea söök. Muffiniretsepti autor Coco järgib SCD dieeti, kus pole lubatud suhkru, piima, teravilja ja tärklise tarbimine. Sellised liitsüsivesikud on raskesti seeditavad ning vahel ei suuda organism neid sünteesida. Seedimata süsivesikud aga põhjustavad bakterite ülekasvu ning ärritavad sellega kõhtu. SCD-d näidustatakse tavaliselt soolehaiguste ja autismi raviks, kuid sellise menüü järgimine soodustab ka üleüldiselt seedeprotsesse ja on kõhule hea. Mäletate seda Valio reklaami, kus Liisi Koikson soovitab oma kõhule pai teha? Need muffinid on ka sellised, mida süües tunned, et annad kehale energiat, kuid samas säästad teda üleliigsest - ei valget suhkrut ega rasvaineid. Maitselt mitte väga magusad, küll aga pähklised ja kõrvitsased. Määrisin veidi apelsinimarmelaadi peale ja hommikuse tee kõrvale tõeliselt hea amps! Kuna minu kapist olid mandlid ootamatult otsa saanud, siis asendasin Coco retsepti mandlijahu speltapüüliga (SCD-s pole see küll lubatud).
Muffiniamps Ettevalmistusaeg 10 min
Valmimisaeg 30 min kõrvitsa röstimiseks ja 30 min muffinite valmimiseks
Kogusest saab 6 muffinit

4 dl mandlijahu (või 4 dl täisterajahu, või 2 dl mandli ja 2 dl täisterajahu)
2 dl muskaatkõrvitsapüreed (ca 400 gr kõrvitsat)
2 muna
0,5 dl vedelat mett
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl kaneeli
peotäis metsapähkleid

Kuumuta ahi 180 C kraadini. Koori ja tükelda kõrvits, määri kergelt õliga ja rösti ahjuplaadil 30 min. Sega vahepeal kokku teised koostisained (välja arvatud pähklid). Suru kõrvits kahvliga pudruks ja lisa ülejäänud ainetele. Kui segu on liiga paks, võid lisada paar supilusikatäit vett. Tõsta lusikaga küpsetuspaberiga vooderdatud muffinivormidesse ja puista peale jämedalt hakitud pähklid. Küpseta 30 minutit.

SCD dieedi kohta saab eesti keeles rohkem lugeda siit
Vaata ka Hea Kodaniku blogi ja seal asuvaid edasisi viiteid
Nami-nami kõrvitsatoitude kooskokkamine asub siin

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar