30.11.11

Maguskartuli- ehk bataadikook

Igal pühapäeval katsun leida aega üks uus ja huvitav magustoit valmistada. Viimasel ajal olen olnud köögiviljakookide teemas - eelmistel nädalavahetustel on valminud näiteks kõrvitsamuffinid ning imemaitsev šokolaadi-peedikook. Seekord otsustasin katsetada maguskartuli ehk bataadiga, osalt sellepärast, et proovida midagi uut (mul puuduvad igasugused varasemad bataadikogemused) ning osalt ajastuse tõttu, nimelt on maguskartul ameerikas tüüpiline tänupühade toit.

Maguskartuli- ehk bataadikook

Retsepti otsinguid alustasin blogist Smitten Kitchen ning üsna pea jäigi silma üks paari aasta vanune postitus maguskartuli ja peti piruka kohta. Inglisekeelne nimetus peti kohta on tõeliselt kaunis - buttermilk. Kahju kohe, et Eestis peti asemel sõna "võipiim" käibel ei ole, võipiimakook kõlab ju hoopis isuäratavamalt, kui petikook. Mässamist on koogiga omajagu, kuid tulemuseks on tõeliselt omapärane magustoit, mis sobib ideaalselt šokolaadist tüdinud maitsemeelte üllatamiseks. Alustuseks vajab valmistamist muretainas, seejärel täidis ning soovi korral veel ka mascarpone kreem või vahukoor, seega võib koogiteo ajakuluks kokku arvestada paar üsna aktiivset tundi.

Maguskartulid ehk bataadid Maguskartulid ehk bataadid


Vaja läheb:

ühte eelküpsetatud muretainast pirukapõhja
500 g kooritud ja kuubikuteks tükeldatud bataate
50 g sulavõid
2 sl sidrunimahla
1 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl riivitud kaneeli
0,5 tl soola
3 muna, valged ja kollased eraldatud
100 g suhkrut
2 sl jahu
180 ml petti

Mascarpone kreemiks:

300 ml vahukoort
150 g mascarponet
0,5 tl vaniljeekstrakti 

Maguskartuli- ehk bataadikook

1. Rösti bataaditükke 180 kraadises ahjus kuni nende pehmenemiseni, ligikaudu pool tundi. Lase veidi jahtuda, seejärel tambi pudrunuiga pudruks. Koogitäidise jaoks mõõda 2,5 dl bataaditampi (ülejääki kasuta näiteks võileivakattena), lisa või, sidrunimahl, muskaatpähkel ja kaneel ning sega hästi läbi

2. Löö väikses kausis munakollane vahule, seejärel vispelda sisse suhkur. Lisa muna-suhkrusegu bataadisegule ja sega hoolega läbi, tulemuseks peab olema erkoranž püree. Lisa vähehaaval jahu, sega. Seejärel kalla hulka pett, sega ühtlaseks

3. Vispelda munavalged eraldi kausis tugevaks vahuks ja voldi ettevaatlikult bataadisegu sisse. Kalla segu eelküpsetatud pirukapõhjale ja küpseta 170 kraadise ahju keskosas kuni täidis on tahkunud, umbes 40 minutit

4. Vahepeal valmista mascarpone kreem (kui soovid). Vahusta 200 ml vahukoort, 100 g mascarponet ja vaniljeekstrakt pehmeks (kuid tugevaks) vahuks ning tõsta serveerimiseni külmkappi 

Serveeri kooki jahtunult või otse külmkapist võetuna koos mascarpone kreemi või vahukoorega.

Maguskartuli- ehk bataadikook

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar