10.11.11

Kõrvitsarisoto tšillise leivapuruga

Mul oli sünnipäev! Jah, 9. novembril. Üldiselt olen harjunud sellega, et minu sünnipäeval tuiskab lörtsi või siis vähemalt sajab vihma. Või kui ei ole vihmane, siis lõõskab vastik tuul ja on jube külm. Aga mitte sel aastal. Seekord oli 10 kraadi sooja ja säras päike. Uskumatu.

Pidupäeva puhul valmistasin risotot, mis oli sama südantsoojendav ja päikeseline nagu sellesügisene ilm. Umbes kuu aega tagasi avastasin sellise imelise vilja nagu muskaatkõrvits (aitäh Jamie Oliver, selle muffiniretsepti eest). Ainuüksi selle värv on sõltuvust tekitav ja maitsest ei hakka parem rääkimagi - ma võiks vabalt kilo toorest muskaatkõrvitsat ära süüa, no problems. Ka olen pannud seda juustukoogi, muffinite, suppide ja ahjuvormide sisse, lisaks röstinud ja riivinud salatisse. Tavaline kõrvits, see hele ja vesine, ei ole võrreldav. Jah ja alles nüüd tegin esimest korda muskaatkõrvitsarisotot. Ette rutates - väga väga hea oli.

Risoto või risotto, kuidas on õige? Tahaks kirjutada risoTTo aga nami-nami retseptid on järjepidevalt ühe t-ga, ju siis on nii. Tšilline leivapuru (ehk itaaliapäraselt pangrattato) tegi risoto kohe eriti mõnusaks, andes sellele tekstuuri ja viimistles maitseid.

Kõrvitsarisotto

Ettevalmistuseks kulub 30 min
Valmimiseks 45 min
Kogusest jätkub neljale

Leivapuru/pangrattato jaoks läheb vaja:
2 viilu musta koorikleiba
1 tl tšillihelbeid
veidi sidrunimahla

Risoto jaoks läheb vaja:
1 kg muskaatkõrvitsat
2 küüslauguküünt
1 suurem sibul
400 g risottoriisi
peotäis salveilehti
tükike võid
klaas valget veini
oliivõli
1 l köögiviljapuljongit (palun ära kasuta naatriumglutamaati sisaldavat laiatarbe puljongikuubikut. Miks, loe nt siit või siit. Paremaid kuubikuid saab igast ökopoest, mina kasutan Natur Compagnie oma)

Kõrvitsarisotto

Soojenda ahi 180 kraadini. Koori ja tükelda kõrvits, aseta ahjuplaadile. Sega 5 supilusikatäit oliivõli ühe purustatud/hakitud küüslauguküüne, poole koguse hakitud salveilehtede ja veidikese soola ja pipraga. Piserda/pintselda kõrvitsatükid sellega üle ja pane pooleks tunniks ahju.

Pangrattato jaoks haki köögikombainis/saumikseri hakkimismasinas leivaviilud koos tšilliga. Kuumuta praepannil veidi oliivõli ja prae leivapuru kuni see muutub krõbedaks. Pigista peale sidrunimahla ja tõsta risoto valmimiseni kõrvale.

Risoto jaoks haki sibul ja küüslauk. Kuumuta suurel pannil õli ja või, lisa küüslauk ja sibul ja prae madalal kuumusel 5-10 minutit, nii et need läheksid pehmeks, aga ei pruunistuks. Suurenda kuumust keskmiseni ja lisa pannile riis. Sega õli/küüslaugu/sibulaga läbi, prae paar minutit ja kalla hulka vein. Oota kuni vein aurustub ja hakka vähehaaval puljongit lisama. Vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Puljongit lisa kulbitäite kaupa, alles siis lisa järgmine kulbitäis, kui eelmine on riisi imendunud. Iga natukese aja tagant sega vaikselt, kogu protsess peaks aega võtma umbes 15 min. Kui puljong on otsas, siis maitse risotot - kui see tundub veel toores, siis lisa lihtsalt kuuma vett ja hauta veidi.

Kui ahjus olevad kõrvitsatükid on pehmeks röstinud, kalla need kaussi, suru kahvliga pudruks ja sega risoto hulka.

Serveerides puista üle leivapuru ja salveilehtedega, pidupäeval naudi koos klaasi valge veiniga! Magusa kõrvitsa, salvei ja vürtsika tšilliga sobib hästi mõni mineraalsem chardonnay, näiteks Chablis. PS: pidupäev võib olla iga päev, näiteks täna, sellepärast, et on reede või sellepärast, et on maagiline kuupäev 11.11.11.

Lilled

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar