21.11.11

Šokolaadi-peedikook

Valmistu kõige imelisemaks šokolaadi-peedikoogiks, mida kunagi proovinud oled! Ilma naljata. See on täiuslik kook, luksusliku šokolaadi ja mahlase peediga mascarponekreemine unistus.  Ainuüksi selle postituse kirjutamise jooksul tõstan endale kolmanda (!) tüki. Yum.

Šokolaadi-peedikook

Retsept pärineb Nigel Slater'i raamatust Tender, Volume I ja on, nagu ikka, varieeritav - või (originaalis 220g, minu koogis 150g) asenduseks sobib päevalilleõli, suhkrut võib lisada vähem või rohkem (originaalis 225g, minu koogis 100g) ja kuigi seekord kasutasin speltapüüli, siis kahtlustan, et ka mandlijahu (või nisujahu) töötab sama hästi.

Kooritud peedid

Šokolaadi-peedikoogi valmistamine

Ettevalmistuseks kulub 40 min (sellest 20 min peetide keetmiseks)
Valmimisaeg 40 min
Kogusest jätkub 10-le (ideaalis:)

Vaja läheb:
200 g head tumedat šokolaadi (mulle meeldib selline kombinatsioon: 100 g 72% ja 100 g 56% kakaosisaldusega)
250 g riivitud peeti
50 ml kuuma kanget kohvi
150 g võid
135 g jahu
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
3 sl tumedat kakaopulbrit (ilma suhkruta)
5 muna
100 g suhkrut

Serveerimiseks:
300 ml vahukoort
150 g mascarponet
0,5 tl vaniljeekstrakti
veerand sidruni mahl
mooniseemneid

Sulašokolaad

Valmistusprotsess on veidi spetsiifiline:

1. Vooderda 20 cm läbimõõduga ümmarguse vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.

2. Koori ja riivi peedid, keeda kuni peet on pehme ja kurna. Püreesta kergelt saumikseriga või kombainis, kuid mitte täitsa pudruks.

3. Sulata tükeldatud šokolaad veevannil, ära sega. Kui šokolaad on peaaegu sulanud, vala üle kuuma kohviga. Sega minimaalselt.

4. Lõika või väikesteks tükkideks, kalla sulašokolaadi hulka ja jäta sulanduma.

5. Teises kausis sõelu kokku jahu, küpsetuspulber ja kakao, kolmandasse ja neljandasse nõusse eralda munavalged kollastest. Sega munakollased kokku.

6. Eemalda šokolaadikauss pliidilt, sega või ühtlaselt šokolaadi hulka. Tõsta kõrvale jahtuma.

7. Vispelda munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks.

8. Sega munakollased kiirelt šokolaadisegu sisse. Voldi kõigepealt hulka riivitud peet, seejärel munavalged. Lõpuks sega rahulikult sisse jahu-küpsetuspulber-kakao.

9. Vähenda ahju temperatuuri 160 kraadini, kalla segu koogivormi ja tõsta 40 minutiks ahju. Nüüd valmista mascarpone kreem - vahusta 200 ml vahukoort, 100 g mascarponet, sidrunimahl ja vaniljeekstrakt pehmeks (kuid tugevaks) vahuks ja tõsta serveerimiseni külmkappi.

10. Kook on valmis siis, kui ta on keskelt veel veidi "lödine". Oota vormist eemaldamisega kuni jahtumiseni. Jah, see võtab vähemalt tund aega, aga tulemus on seda väärt. Serveeri ohtra mascarponekreemiga ja puista üle mooniseemnetega. Taevalik.

Šokolaadi-peedikook

5 kommentaari:

  1. On jah valmistuskäik spetsiifiline, aga tulemus on ju super! Mulle meeldib e riti see mascarpone-mooniseemne värk seal peal:)

    VastaKustuta
  2. Magusad fotod, sirvisin sinu blogi, ja ausalt öeldes kõik tundub isuäratav!

    Mari-Liis, ma usun, et valmistusprotsessis saab tegelikult ka lihtsamalt hakkama, aga ju olid Nigel Slateril sellisteks juhisteks omad põhjused. Ka David Lebovits kirjutas täna oma blogis, et kokad on näinud vaeva retsepti timmimisega just selliseks nagu see on, ja et saavutada sama lõpptulemust on kõikide sammude täpne järgimine vajalik. Samas, kui järgmine kord seda kooki teen (ja see kord tuleb kindlasti varsti) võtan arvatavasti suhkru kogust veel vähemaks, sulatan või ja šokolaadi koos, asendan poole jahu kogusest mandlijahuga ja poole või kogusest päevalilleõliga. Lihtsalt, et proovida kas nii õnnestuks.
    Ja mascarpone kreem paneb tõesti täpi i-le, ilma selleta pole ka maitse pooltki nii mõnus.

    VastaKustuta
  3. Peab ka kindlasti proovima - mulle igasugu köögivilja lisandiga koogid maitsevad ja katsetan nendega tihti ka oma külaliste peal.
    See kook siin tundub kuidagi eriti isuäratav.

    Ja need peedid, mis Sa sinna sisse koorisid on ka huvitavad. Kust selliseid piklikke leida võiks?

    VastaKustuta
  4. Köögiviljakoogid on tõesti head, järgmisena tahaks ise proovida šokolaadi-suvikõrvitsa komplekti.
    Peedid sain vist Mahemarketist, kui õigesti mäletan.

    VastaKustuta