20.2.12

Hernesupp

DSC_0032

Vastlapäev = hernesupp ja kuklid, eksole. Kuidas siis muidu. Väidetavalt keetis vanarahvas vastlapäeval hernesuppi sellepärast, et pika talve järel oli liha juba otsakorral ning vaid seajalad varudest järel. Siis saigi jalgadest rasv välja keedetud ning seda leent herneste ja ubadega rikastatud.

Muide, kas teadsid, et vastlapäeval on keelatud naistetöid teha ning naised peaksid linaõnne tagamiseks üldsegi kõrtsi minema? Hea teada. Ja muidugi veel see ka, et peale tuhkapäeva, mis on vastlapäevale järgnev päev, algab 40 päeva pikkune paast, mis kestab kuni lihavõttepühadeni. Mina paastuma ei hakka, aga igakevadise detoxi võtan küll samaaegselt ette.

Hernesupi retsepti leidsin alati abiks olevast nami-nami portaalist. Nõuab küll rohkem aega, aga üldse mitte vaeva ning tulemus on aus ja hea. Kogusest jätkub tervele armeele (või vähemalt 6-8 sööjale).


Hernesupp (retsept nami-namist)

250 g kollaseid kuivatatud herneid
150 g odrakruupe
3 l vett
1 kg suitsutatud seakooti
1 sibul
4 kartulit
2 porgandit
2 sl sinepit

Pane herned ja kruubid suures kausis paari sentimeetrise varuga külma veega likku (sest need paisuvad) ja leota 6 tundi kuni üleöö.

Kuumuta suitsuliha ja vesi suures potis keemiseni ja koori pinnale tekkinud vaht. Lisa leotatud ja üle loputatud herned ja kruubid, kuumuta uuesti keemiseni ja seejärel keeda tasasel tulel tund aega.

Haki või riivi sibul, kartul ja porgandid ning lisa supile, keeda veel u 30 minutit. Võta potist suitsuliha, eemalda kondid ja tükelda ning lisa uuesti supile. Maitsesta sinepi ja soolaga, soovi korral lisa tüümiani.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar