20.2.12

Vastlakuklid

DSC_0051

Mille muuga vastlapäeval suu magusaks teha, kui mitte kuklitega! Vanakooli headus Ida Savi sulest - eelkergitusega tainast kuklid maitsestatuna roosivee, kardemoni ja sidrunikoorega, täidiseks maasikamoos ja ehtne vahukoor. Nomnomnom... usun, et rohkem veenmist pole nende valmistamiseks vaja.

Suurepärane viimane amps enne järgnevat tuhkapäeva ja sellega algavat paastu või puhastuskuuri. Ühtlasi on veel jäänud vaid 40 päeva lihavõttepühade alguseni. Kevad juba paistab :)

DSC_0045


Vastlakuklid Ida Savi moodi

Valmistusaeg 2,5 - 3 h (enamus sellest kulub taina kerkimise peale)
Kogusest saab 20 kuklit

250 ml piima
30 g pärmi
100 g suhkrut
1 muna
75 - 100 g võid
1 sidruni riivitud koor
0,5 - 1 tl jahvatatud kardemoni või 2 sl roosivett
0,5 tl soola
450 - 500 g jahu
määrimiseks munavalget
250 ml 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
maitse järgi maasikamoosi

Hõõru pärm 1 tl suhkruga vedelaks, lisa leige piim. Sega juurde umbes pool jahust ja lase tunnike kerkida.

Eelkergitusele lisa suhkruga vahustatud muna, järkjärgult eelnevalt maitseainetega segatud jahu ning pehme või. Lase soojas kohas kaetult tunnike kerkida, sõtku kerkimise vältel kaks korda.

Valmis tainast veereta väikesed kuklid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 15 min kerkida. Määri kuklid pealt munavalgega ja küpseta 180° juures u 12 minutit, kuni kuklid on kuldsed.

Pärast ahjust väljavõtmist aseta kuklid jahutusrestile või puidust lõikelauale, piserda kergelt leige veega ja kata rätikuga, et kuklite koorik jääks hästi õrn.

Jahtunud kuklitelt lõika terava noaga pealt tükike ära ja uurista veidi saiasisu välja. Täida soovi korral moosi ja suhkruga vahustatud koorega ning aseta tükike peale tagasi. Kaunista tuhksuhkruga.

2 kommentaari:

  1. kaunis! ma teen homme oma kuklid, senikaua vesistan siin teiste piltide ja postituste juures :P

    VastaKustuta
  2. aitäh, Mari-Liis! häid vastlaid:)

    VastaKustuta