1.2.12

Mahe porgandikook

DSC_0021

Olen endiselt köögiviljakookide lainel ja need hakkavad mulle järjest rohkem meeldima. Minu uusim lemmik on mahe porgandikook, mille retsepti leidsin nami-namist. Olen porgandikooke ikka varem ka teinud, aga see on seniproovitutest parim oma valmistamise lihtsuse ning tõeliselt maheda maitse poolest.

Tavaliselt kaetakse porgandikook toorjuustuglasuuriga. Mulle see eriti ei meeldi ning valmistan tavaliselt kookide katteks hoopis mascarponevahu, mis toorjuustuglasuuri kõrval on kuidagi kergem ja õhulisem ning mitte nii rammus (kuigi, vahukoore ja mascarpone segu kohta ei saa just lahja ka öelda). Seekord maitsestasin mascarponevahu vanilje ja piisakese bourboniga, mis sobitus päris muhedalt koogi maitsega kokku. Siiski, vaid pool-kolmveerand teelusikatäit viskit andis üllatavalt tugeva maitse, seega tasub maitsestamisega ettevaatlik olla.

DSC_0071

Mascarponevahu võib lisaks veel kaunistada ja maitsestada näiteks apelsinikoore ribadega, jahvatatud kaneeli või hakitud kreeka pähklitega. Kook on eriti hea peale üleöö külmas seismist, seega võib selle näiteks reede õhtul kiirelt valmis meisterdada (see võtab aega umbes vaid pool tundi, tõesti) ja laupäeva hommikul mõnusat magustoitu hommikusöögiks nautida. Sobib hommikukohvi kõrvale nagu täpp i-le.




Mahe porgandikook mascarponevahuga (koogiretsept nami-namist)

2 muna
150 g suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
100 g sulatatud võid
150 g riivitud porgandit
120 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
noaotsatäis riivitud muskaatpähklit

Mascarponevaht:
200 ml vahukoort
100 g mascarponet
0,5 tl vaniljeekstrakti
soovi korral paar tilka viskit

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Vahusta munad koos suhkruga, sega hulka riivitud porgand, või ja omavahel segatud kuivaineid. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri see ning vormi küljed võiga, kalla tainas vormi ja küpseta ahjus 20-30 minutit. Kook on valmis, kui selle keskele torgatud puutikk jääb välja tõmmates puhtaks.

Vahusta mascarpone ja vahukoor koos vaniljega (ja viskiga) ühtlaseks ning serveeri seda jahtunud koogi peal, soovi korral raputa peale jahvatatud kaneeli, riivitud apelsinikoort või hakitud kreeka pähkleid.

DSC_0030

3 kommentaari:

  1. Olen minagi seda kooki küpsetanud ja tõepoolest on väga maitsev kook!
    See mascarponevaht tundub tõesti hästi mõnus õhuline!

    VastaKustuta
  2. Hehe tegin just paar päeva tagasi sama kooki, kuigi lõppkokkuvõttes sai poole porgandi asemele kohalikke talviseid õunavisse. See kate on sul väga hea mõte, proovin järgmine kord - toorjuust üksi on üsna tihke kraam...

    VastaKustuta
  3. Mulle toorjuustuglasuur iseenesest vist maitses, kuni selle hetkeni, mil seda esimest korda ise valmistasin - ma ei suutnud uskuda et tegu ongi lihtsalt või ja toorjuustuga umbes võrdses koguses ja kuidagi nii lääge tundus, et sellest saadik enam ei tahagi seda süüa.
    Ja no siis kuidagi ema soovitusi järgides jõudsin selle mascarponeni, mis meie kogemuse põhjal sobib iga koogi peale ja seda saab vastavalt vajadusele alati sobivaks maitsestada, nt sidrunimahlaga on üks mu lemmikversioonidest.

    VastaKustuta