24.1.12

Misosupp mungoa nuudlite ja hiina kapsaga

DSC_0123

Head uut draakoniaastat! Hiina uusaasta pidustuste puhul algas käesolev nädal temaatilise misosupiga. Idee supi valmistamiseks sain Perenaine.ee blogis viidatud Ching-He Huangi rikkaliku mereandide ja nuudlitega misopuljongi retseptist. Seda suppi nimetatakse uhkelt ka pikaealisuse, kestvuse supiks (ingl longevity soup), nimelt sümboliseerivad pikaealisust mungoa ehk vermicelli nuudlid, mida ei ole kuidagi moodi hakitud ega lõigatud.

DSC_0144

Et aasta vääriliselt vastu võtta, siis algselt oligi mul suursugune plaan valmistada autentne mereande sisaldav Chingi retsept. Selgus üllatav tõsiasi, et viimasel hetkel vajalike (ja eriliste) ainete soetamiseks poodi minek ei ole ehk kõige targem mõte. Kindlasti jätkan ma üritamist vastupidist tõestada. Igaljuhul vaatas Stockmanni kalaletitädi mind õigustatult kui hullukest, kui esmaspäeva õhtul tiigerkrevette palusin ja kammkarpide kohta ei julgenud ma enam üldse suud paotada. Letis haigutas täielik tühjus, kui paar kahvatut lõhefileed välja arvata ja ei olnud isegi ühtegi valget kala, mida sümboliks supi sisse panna, et alanud aasta ikka külluse tähe all mööduks. Nüüd siis teadke kõik, et kala tuuakse Stockmanni kolmapäeviti ja esmaspäeviti neil ongi koguaeg tühjad pihud. Ehk jätan selle ise ka meelde. Igal juhul lahkusin poest vaid ingveri ja hiina kapsaga ja kogu selle sümboolika kaalukust arvestades ausalt öeldes loodan, et draakoniaasta nüüd väga niru ei tule.

DSC_0111

Astusin sisse ka Stocki kõrvalmajas asuvasse Piprapoodi ja seal oli oluliselt rõõmsam pilt, sain misopastat, sojakastet ja nuudleid. Et misot oli alles vaid kiloses pakis, siis tõenäoliselt toitun nüüd järgmised kuu aega vaid sellest. Või hakkan misodiileriks. Kui keegi soovib, siis siit saab.

DSC_0115

Üheks retsepti koostisaineks on ka 1 supilusikatäis Hiina riisiveini, mida võib asendada šerriga. Omades kolmeruutmeetrist kööki, peab üsna hoolikalt kõiksugused kappi alles jäävad ostud läbi kaaluma ning pärast pikemat arutelu kaaslasega võtsime vastu otsuse, et meil ei ole lähiajal soovi hulgaliselt šerrit ega riisiveini tarbida (meil on ju nüüd miso). Seega pidid need poodi alles jääma ja oli aeg konsulteerida ase-aseainete osas dr Google'ga. Kõige mõistlikumaks asenduseks tundus olevat valge vein, nii et seda ma ka kasutasin, kuigi pakuti välja ka selliseid ekstreemsusi nagu vaniljeekstrakt. Autentsusest oli asi muidugi kaugel, kuid minu maitsemeel lõpptulemuses midagi ebasobivat ei tuvastanud - väga maitsev oli ja võib-olla see misost toitumine polegi nii halb perspektiiv. Igaljuhul sai aasta väärikalt vastu võetud, lisaks supile sõime ka nami-nami Hiina toidu koolitusel õpitud kana Kung Paod, mille retsepti lähipäevadel siin avaldan.


DSC_0120

Misosupp mungoa nuudlite ja hiina kapsaga

Valmistamisaeg 15 min
Kogusest jätkub kahele kuni neljale

750 ml lahjemat köögiviljapuljongit
2 sl misopastat
jupp tikkudeks viilutatud ingverit
1 sl Shaoshingi riisiveini või kuiva šerrit (või kuiva valget veini)
1 sl heledat sojakastet
100 gr vermicelli ehk mungoa nuudleid
paar peotäit ribastatud hiina kapsast

Kuumuta puljongit pliidil suures potis keemiseni, seejärel vähenda kuumust keskmiseni ja lisa vein, sojakaste, misopasta ja ingver. Soovi korral maitsesta soola ja jahvatatud valge pipraga. Lisa potti nuudlid ja kahe minuti pärast hiina kapsas. Sega kergelt läbi ja serveeri kohe.

Retsept kohandatud Williams-Sonoma blogist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar