16.1.12

Savoia kapsa püreesupp

DSC_0035

Ma küll armastan tervislikku toitu, aga nädalavahetustel luban endale enamasti luksust hommikuste magustoitude, ohtra võiga röstsaiade ja šokolaadi näol. Nii ka seekord ja vahelduseks annan nüüd suurima heameelega kõhule puhkust ja söön suppi.

Seekord alustasin oma nädalat rohelise kapsasupiga. See on sedasorti supp, mis maitseb läbinisti tervislikult. Soovi korral saad seda suitsupeekoniga veidi elavdada ja mina tegingi nii. Kapsas ja peekon sobivad kokku umbes nagu maasikad ja vahukoor, et mitte öelda sukk ja saabas. Aga kui sa tahad supertervislik olla, siis pead peekonist muidugi eemale hoidma.

DSC_0016

Kas teadsid, et kapsas sisaldab beetakaroteeni ja C-vitamiini, rauda, kaltsiumi, kiudaineid ja klorofülli? Olen kuulnud, et klorofülli kutsutakse ka supertoitaineks, sest sel on mürke väljutav, toniseeriv ja vereringet ergutav toime. Lisaks saab kapsast riboflaviini ehk ainevahetust kiirendavat vitamiini B2. Kapsas hoolitseb ka sinu silmade tervise eest, sest sisaldab luteiini ja zeaksantiini, need on ained, mis moodustavad silmade võrkkesta ette päikesekiirte eest kaitsva filtri.

Eelnev info pärineb muide hiljuti ilmunud raamatust "Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks", mis lausa kubiseb huvitavatest faktidest ja headest nõuannetest teadliku ja tervisliku toitumise kohta. Ma usun, et supi tegemiseks pole veenmist rohkem vaja. 

DSC_0036


Savoia ehk kähara peakapsa püreesupp suitsupeekoniga

1 väiksem (500-700 g) Savoia kapsas ehk kähar peakapsas
4 kartulit
1 valge sibul
100 g tükk suitsupeekonit
0,7 l köögiviljapuljongit

Koori ja haki kartulid ja sibul, kuumuta neid koos vähese oliivõliga suures potis. Eemalda kapsalt üks ilusam roheline leht, millega pärast suppi garneerida, ülejäänud haki ning lisa potti. Lisa potti ka suitsupeekonitükk. Kata puljongiga ja lase u 45 min podiseda. 

Vahepeal lõika allesjäänud kapsalehest ribad ja kuumuta neid eraldi pannil vähese oliivõli sees. Tõsta kõrvale.

45 min möödudes eemalda supp pliidilt ja võta potist peekonitükk välja. Püreesta supp saumikseriga ühtlaseks, maitse ja vajadusel maitsesta. Viiluta peekon. Serveeri supp koos kapsaribade ja peekoniviiludega.

Retsept kohandatud Stéphane Reynaud'lt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar