18.1.12

Portugali koogid ehk pastel-de-nata

DSC_0339

Need ülimaitsvad koogikesed on justkui hübriidid karamellikastmega juustukoogist ja kaneelisaiast. Pole paha, eks. Retsept pärineb Jamie 30 minuti raamatust ja nende valmistamist sai näha ka eelmise pühapäeva hommikul ETV's avalöögi teinud uues Jamie-sarjas.

Õigete koostisainete olemasolul on neid lihtne teha, kuid originaalretsept nõuab creme fraiche'i mida meil Eestis kahjuks ei müüda. Selle asemel saab kasutada ricottat või toorjuustu, kuid tõenäoliselt jääb kreemi tekstuur siis veidi erinev. Mina valmistasin koogid creme fraiche'ga, mille hiljutiselt Stockholmi käigult kaasa tõin ja nii hästi maitses, et etterutates ütlen, et plaanin lähiajal creme fraiche'i valmistamise ka ise ette võtta.

DSC_0321

Jamiest rääkides, ostsin eile viimase Jamie-ajakirja numbri ja tõeliselt mõnus lugemine oli. Juttu oli brunchist, Moskva ja Parma linnadest, telefoniga toidu pildistamisest, Hiina uusaasta tähistamisest koos Kylie Kwongi retseptidega ja lisaks ka Inglismaal tuntud toidustkirjutajate lemmiksuppide retseptid, millest vähemalt kolm tahan kindlasti järele proovida (curry tomato; adas bil hamod ehk lemony lentil & swiss chard ja rich chicken soup with matzo balls). Aga aitab reklaamist, tagasi kookide juurde.

DSC_0346



Portugali koogid ehk pastel-de-nata apelsinise karamellikastmega

190 g lehttainast
1 sl jahvatatud kaneeli
125 g creme fraiche'i
1 tl vaniljepastat või 1 vaniljekaun
4 sl peensuhkrut
1 muna
1 apelsin

Rulli lehttainas jahusel pinnal õhukeseks, raputa kaneeliga üle ja keera rulli, nagu valmistaksid kaneelisaiu. Lõika rull kuueks, peaksid saama umbes 3-4 cm pikkused viilud. Aseta need viilud muffinipanni pesadesse ja suru sõrmedega vormi laiali, väikese korvikese kujuliseks.

DSC_0317


Küpseta neid korvikesi eelkuumutatud 200° ahjus 8-10 minutit, kuni tainas on kuldseks küpsenud.

Vahepeal valmista vaniljekreem. Sega väikeses kausis omavahel creme fraiche, vanilje, 1 supilusikatäis suhkrut, muna ja riivitud apelsinikoor. Täida eelküpsenud tainakorvikesed selle kreemiga ja tõsta uuesti 8 minutiks ahju.

Karamellikastme valmistamiseks kuumuta pliidil väikeses potis ülejäänud suhkur koos apelsinist pressitud mahlaga. Sega kuni sobiva paksuse saavutamiseni, kuid ole ettevaatlik ja ära maitse, sest kuum karamell põletab. Kalla koogikesed karamelliga üle. Soovitan kohe seejärel lahustada karamelli valmistamiseks kasutatud potis veidi vett, sest muidu on selle pesemine päris tüütu.

Pisikesed koogid sobivad ideaalselt lõpetama suuremat õhtusööki või on mõnusaks ampsuks ka pühapäevahommikuse kohvi kõrvale. Siiski, kui valmistad neid rohkem kui kahele, siis soovitan kohe topeltkoguse teha, sest need on nii maistvad, et keegi ühega küll ei piirdu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar