26.1.12

Kana Kung Pao

DSC_0143

Juba mõni nädal tagasi sai veedetud üks mõnus pühapäev Nõmmel asuvas Toiduakadeemias Nami-Nami hiina toidu koolitusel. Mari-Liis on teinud samateemalisest, kuid juba novembris toimunud koolitusest ja kõigist valmistatud toitudest väga ilusa ülevaate. Nagu näha, polnudki tegemist väga tüüpiliste hiinakatega.

Minu ülesandeks oli ära õppida kana Kung Pao valmistamine. Tegemist on keskläänes asuva Sichuani provintsi roaga, millel on päris huvitav ajalugu. Nimelt sai see nime Qingide dünastia kuberneri Ding Baozheni järgi, kelle ametlikuks tiitliks oli Gōng Bǎo (宮保), millest omakorda tulenebki Kung Pao. Hiina Suure Kultuurirevolutsiooni ajal kuulutati nimi Kung Pao seotuse tõttu Ding Baozheniga lausa poliitiliselt ebakorrektseks, nüüdseks on aga tegemist ühe armastatud klassikuga nii Hiinas, kui Ameerikas.

Mina polnud varem kana Kung Paod söönud, kuid mulle hakkas see kohe väga meeldima, sest armastan tšillipipraid ja teravaid maitseid nagu ingver ja küüslauk. Eriti hea meki annavad roale Sichuani pipraterad, mis olid kuumutatuna hästi aromaatsed, veidi suitsused ja magusad, kuid üldse mitte teravad. Neid saab Piprapoest, väike pakike, kus sees umbes 100 pipratera maksis 0,90€. Seoses aktuaalsete Hiina uusaastapidustustega otsustasin koolitusel õpitu meelde tuletada ja rooga uuesti valmistada.

Retsepti Kung Pao kana valmistamiseks leiab Nami-Namist. Soovitan seda proovida esiteks suurepäraste maitsete (justnimelt mitmuses, tegemist ei ole mingi igava ühetaolise toiduga) pärast, teiseks, see on minu arust sobiv sissejuhatus ise "päris" hiina toitu valmistamiseks ja kolmandaks, hoolimata koostisainete rohkusest saab see siiski üsna kiiresti valmis - minul kulus 35 minutit ning enamus sellest erinevate asjade hakkimisele. Serveeri munanuudlite või riisiga.

Nami-nami retseptis on mõned koostisained, mille mina asendasin käepärasematega. Nimelt kahe erineva sojakastme asemel kasutasin ainult heledat sojakastet, hiina riisiveini/šerri asendasin tavalise valge veiniga ja hiina riisiäädika balsamicoga. Seesamiõli ei hakanud ka eraldi ostma, vaid kasutasin tahinist (seesamipastast) eraldunud õli, mis mul külmkapis hummuse valmistamiseks igaksjuhuks olemas on. Olles maitsnud ka autentsete ainetega tehtud toitu, pean ütlema, et retsepti erilisemate koostisosade ostmine on õigustatud sellisel juhul, kui plaanid neid veel teine ja kolmas kordki kasutada, kuid milleta ei saa on Sichuani pipraterad.

Kung Pao kana, pipraterade ja Sichuani maitsete kohta on üks hea lugemine veel siin. Selgub, et pipraid saab muuhulgas kasutada ka hambavalu tuimestamiseks.

2 kommentaari:

  1. Tore blogi Sul, Kristel! Kung pao oli minu lemmik sel koolitusel. Kodus olid mul kõik olemas, v.a. Sichuani piprad ja tänu Sinule need järgmine kord saavad lisatud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Marju:) arvestades Piprapoe ahvatevat kaubavalikut, siis vaevalt Sul õnnestub ainult pipardega lahkuda, nii et head shoppamist:)

      Kustuta